Automatisk grävbroms

Automatisk grävbroms ökar ergonomin för maskinföraren, som slipper pressa ner bromspedalen. Med maskinen i arbete behöver föraren bara släppa foten från gaspedalen för att grävbromsen och pendellåset ska kopplas in.

takeuchi_gravbroms_1000px

SVAB utvecklar styr- och hydrauliksystem för tunga arbetsfordon.

På uppdrag av EMS har företaget utvecklat en automatisk grävbroms till Hyundais hjuldrivna grävmaskiner. Under andra kvartalet 2021 lanseras systemet även för Takeuchis hjulgrävare.

– Det är efter önskemål från EMS som vi har anpassat grävbromsen för Takeuchis maskin, precis som vi gjorde för Hyundai. EMS har bistått med en maskin att jobba med, och kunskap om den. Även Takeuchi har bidragit med information och dokumentation. Vi har haft ett fint samarbete och en bra dialog med båda parter när vi har utvecklat elektroniken och mekaniken i bromslösningen, säger Marcus Persson, Key Account Manager, SVAB Hydraulik.

Systemet med automatisk grävbroms underlättar för föraren och ger ökad ergonomi. Istället för att behöva pressa ner bromspedalen för att aktivera broms och pendellås så släpper föraren bara upp gasen. Maskinen bromsar utan ryck och hålls automatiskt bromsad tills gaspedalen trycks ner igen.

– Det är framför allt bra för ergonomin, du slipper statisk belastning genom upprepade bromsningar. Arbetet blir effektivare eftersom små förflyttningar går snabbare. Du får också en säkrare bromsning eftersom maskinen alltid bromsar så fort du släpper gasreglaget, förutsatt att maskinen är i arbetsläge. I transportläge behöver du använda den ordinarie bromsen, säger Marcus.

Populärt system

Han tillägger att många maskinförare uppskattar de automatiska grävbromsarna, därför har även flera maskintillverkare börjat ta fram sådana lösningar för montage redan i fabrik.

– De system som SVAB tar fram kan eftermonteras i både nya och begagnade maskiner, förutsatt att de inte är så gamla att det inte fungerar för just den maskinen, säger Marcus.

Han avslutar med att understryka att grävbromssystemet naturligtvis uppfyller höga krav vad gäller kvalitet och säkerhet.

– Vi utför riskbedömningar och tester för alla våra produkter och det är förstås särskilt viktigt när det gäller en bromsfunktion. Systemet påverkar inte heller maskinens ordinarie funktioner, den vanliga bromsen finns kvar och överstyr vårt system.

Läs fler artiklar ur Grävscoopet här

Posted by | View Post | View Group