Med sopvals som tillbehör går jobbet mycket snabbare

Att inte kunna jobba med skopa nära fiber, el- och vattenledningar leder traditionellt till ett tungt och tidskrävande arbete med att gräva det sista för hand. En sopvals gör arbetet effektivare och lättare.

sopvals_1200x630_foto_erik_thor

Hartoft Entreprenad utför alla typer av entreprenad och är verksamma i hela Storstockholm. För närvarande arbetar bolaget med schaktning för nydragning av el.

Under 2020 fick Hartoft Entreprenad leverans av en ny maskin från EMS, en Takeuchi TB295W-5. Utöver klassiska skopor köpte bolaget till en sopvals från Engcon via EMS.

– Jag hade inte testkört med sopvals innan jag bestämde mig för att köpa. Men jag hade sett en annan grävmaskinist som jobbade bredvid oss, blev nyfiken och frågade om han var nöjd. Det var han, så jag slog till när jag beställde en ny maskin, berättar Marcus.

Han är nöjd med köpet.

– Det är en extra investering, men du tjänar snabbt in det när jobbet går snabbare, vi hinner mycket mer nu. Lika viktigt är att du sparar kroppen på gubbarna som ska schakta. Jag vill ju kunna behålla dem till pension. Att handskotta i schakten är enda alternativet utan ett sådant här redskap, och det är slitigt.

Smidig hantering
Borsten monteras på tiltrotatorn tillsammans med skopan.

– Det är väldigt smidigt. Borsten sitter bakom skopan, så maskinisten kan fälla ner borsten och fälla upp skopan, eller tvärt om efter behov. Det går däremot inte att ha gripklon på samtidigt som sopen. Men gripen använder du inte i samband med schakten och den är så liten så det är inga problem att ha med den vid sidan av, säger Marcus.

Han tillägger att sopvals nog är ett relativt ovanligt redskap ännu.

– Jag känner en kollega som har samma typ av maskin och borste, och har sett bredare sopvalsar för att sopa trottoarer och liknande. Men de flesta som jobbar med el- och fiberschakt borde titta på den här lösningen.

Men några nackdelar finns väl ändå?

– EMS varnade oss om att vissa delar i sopen bör förstärkas när den används så som vi gör, vilket vi höll med om. Vi har inte haft några problem över huvud taget sedan vi gjorde det.

Maskinistens intryck
Maskinägare och maskinister kan ibland ha olika syn på vilka redskap som är bra att ha. I det här fallet är de rörande överens:

– Sopvalsen funkar hur bra som helst. Det är jättesmidigt och hela jobbet går mycket snabbare. Jag har själv handskottat innan så jag vet hur tungt det är, de som går bredvid maskinen nu när jag kör tycker också att det är skönt att slippa. Det är lite annorlunda att köra med borsten, men roligt. Det kräver lite mer finkänsla än att bara gräva på, säger Jesper Blomkvist, grävmaskinist hos Hartoft Entreprenad. Han tycker att det går snabbt och lätt att vinkla om mellan skopa och borste, och att sätta på och ta av borsten.

– Du kopplar på och av som med vilket redskap som helst, och borsten fungerar tillsammans med alla skopor. Det enda du behöver tänka på är att den blir större bakåt, du kan inte böja tillbaka skopan lika mycket. Jag har tipsat andra om borsten och tycker att alla som gör eljobb ska titta på en sådan här, det är en stark rekommendation, avslutar Jesper.

sopvals_1000x525

Service att lita på

– Jag hade inte haft kontakt med EMS innan jag köpte maskinen men hade hört gott om dem från kollegor. Det första jag tänker på vid valet av leverantör, både för lastbilar och maskiner, är att kunna få snabb hjälp med service och reparationer. Vi använder maskinerna så många timmar per dag, så förr eller senare går något sönder. Men med tanke på hur mycket det kostar att stå still kan vi inte bli stående flera dagar för att vänta på en ny del. Allt har fungerat bra med EMS. Vi har just haft den första stora servicen och de blev klara snabbare än utlovat, säger Marcus.

Han fortsätter:

– EMS är väldigt lösningsorienterade. Vi funderar till exempel på att köpa en metallåda där man kan lägga alla skopor och andra redskap. De har hjälpt till med att leta fram alternativ, och det går nog att specialbygga mycket.

Marcus avslutar med att berätta att firmans totala fordonspark består av en grävmaskin, två kranbilar och en lastväxlare samt två Fiat med små flak. Och kanske blir det snart en grävare till.

Läs fler artiklar ur Grävscoopet här

Posted by | View Post | View Group